Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında katılımcıları selamlayarak, “81 ilimizde toprağında emek veren, alın teri döken, ekmek parası kazanan tüm çiftçilerimize, üreticilerimize selam ve sevgilerimi iletiyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4. Tarım ve Orman Şurası’nın, özellikle tarım sektörü olmak üzere ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyerek, şuranın düzenlenmesinde emeği geçen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve ekibi ile emeği geçenlere teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Nisan’da başlayan üç günlük konsey toplantısının verimli ve kapsamlı bir istişare süreci geçirdiğini, sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yürüttüğünü söyledi. “Konsey çerçevesinde 16 çalışma grubu, sürdürülebilir tarımdan sulamaya, bitki üretiminden hayvan sağlığına, üretim desteğinden gıda güvenliğine, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinden tarımsal teknoloji dönüşümüne kadar geniş bir yelpazedeki alanları kapsayan kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirdi. Bakanlığımız üyeleri, akademisyenler, sektör temsilcileri, çiftçiler, sivil toplum örgütleri ve diğer tüm katılımcılar derinlemesine bir işbirliği yürüttüler ve Konsey toplantısı tam bir başarıydı. Ülke halkıyla paylaşılacak Konsey kararlarının ülkemize ve milletimize fayda sağlamasını umuyorum. Cumhurbaşkanı olarak, tarımımızın gelişmesini teşvik edecek ve çiftçilerin gücünü artıracak olan bu kararların uygulanma sürecini yakından takip edeceğimi burada vurgulamak istiyorum.”
Dünya genelinde her gün yeni zorluklar ortaya çıkıyor. Dünyayı kasıp kavuran pandemilerden iklim krizine, korumacı politikaların yükselişinden savaş ve çatışmalara kadar bu yeni dönem her seferinde karşımıza çok farklı sorunlar çıkarıyor. Coğrafi konumu veya gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkeler az ya da çok bu sorunlarla karşı karşıyadır. Geçtiğimiz yüzyılda yeraltı zenginlikleri için verilen mücadele, artık tarım alanlarının ve su kaynaklarının kontrolü için verilen mücadeleye dönüşüyor. ”
İklim krizi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akdeniz bölgesinde yer alan bir ülke olarak iklim krizinin etkilerini daha fazla hissetmeye başlıyoruz. ‘Yeni normal’ olarak adlandırılan bu dönemde toprak, su, tarım ve hayvancılığın önemi giderek daha da belirginleşti. Şu anda ülkemizde gıda güvenliğinin sağlanması ulusal güvenliğin temel bir meselesi haline geldi. Bu gerçekliği göz önünde bulundurarak su kaynakları, tarım ve hayvancılık politikalarımızı çok ciddi bir şekilde geliştiriyor ve uyguluyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise devrim niteliğindeki üretim planının başarıyla hayata geçirildiğini söyledi. “Artık hangi ürünleri, özellikle stratejik ürünleri, ne miktarda ve nereye ekeceğimize karar verebiliyoruz. Ayrıca üretim planlarına dayalı yeni bir destek modeli de uyguladık. Çiftçilerimiz hangi ürünler için ne kadar destek alacaklarını önceden bilip, ekim planlarını buna göre yapabiliyorlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayımladığı tebliğle, tarım sayımının her kurum tarafından yapılmasının sorumluluğunun kendilerine ait olacağını belirterek, bunun Türkiye hükümetinin tarım sayımına yönelik kararlılığını en açık şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Tarım sayımı Türkiye tarımı açısından büyük önem taşımaktadır. “İdaremizin ilk gününden bu yana tarım alanlarının geliştirilmesine, su kaynaklarının korunmasına ve orman varlıklarının güçlendirilmesine özel önem verdik. Çünkü tarımsal üretimin ekonomik düzeyinin çok ötesinde stratejik bir sektör olduğuna inanıyoruz. Gelecekte de aynı hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca tarımla ilgili bazı verileri de paylaştı: “Göreve geldiğimizden bu yana tarımsal üretimi teşvik etmek için fiilen 2,1 trilyon lira tarımsal destek sağladık. 2025 yılında çiftçilere toplam 62,3 milyar lira ödeme yaptık. Yıl sonuna kadar bu rakam 135 milyar liraya ulaşacak. Ülkemiz 206 çeşit tarımsal ürün üretiyor. Çok şükür birçoğunda kendi kendimize yetiyoruz. Birçok ürünün çıktısı dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Geçtiğimiz yıl tarım ve ormancılık sektörlerimizin büyümesi Türkiye ortalamasını geçti. Tarımsal gelirimiz 2002’de 24,5 milyar dolardan 2024’te 74 milyar dolara 22 kat arttı. Aynı dönemde tarımsal ihracatımız da geçen yıl 3,8 milyar dolardan 32,6 milyar dolara çıktı. Yani ülkemizin toplam ihracatını bir yılda neredeyse yakaladık.” Sadece tarımın büyüklüğü 200,2 milyar dolara ulaştı. Son 22 yılda tarımsal dış ticaret fazlamız 110 milyar dolara ulaştı. 186 ülkeye 2.218 çeşit tarım ürünü ihraç edildi. Peki, bütün bunları kim yaptı? “Türkiye’nin tarımının berbat olduğunu söylüyorlar ama Türkiye bunu yapıyor.” Türkiye’nin pirinç samanını ithal ettiği söyleniyor ama aslında kendisi üretiyor. Tarımsal üretimin çöktüğü söylenen Türkiye’de de aynı şey yapılıyor. Bunlar akılla, vicdanla ve ahlakla bağdaşmayan pek çok iftiranın hedefi olan tarım sektörümüzde yaşanıyor. ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, suyun tarım politikasının merkezinde yer alan en temel üretim faktörü olduğunu belirterek, güncel verilere göre su kaynaklarına toplam 3,35 trilyon lira yatırım yaptıklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 bin 663 baraj açtığımızı belirterek, “İnşa ettiğimiz baraj sayısı, cumhuriyet tarihindeki tüm barajların toplam sayısının üç katıdır. Yaklaşık 24 milyon lira sulama alanı açtık, tarımsal sulama alanını 72 milyon liraya çıkardık. Bu yıl 132 milyar lira yatırım yapıp 321 barajı ülkemize hizmete açacağız.” dedi. Öte yandan son 23 yıldır ormancılıkta da tarihi başarılara imza atıyoruz. Bugüne kadar 7,5 milyardan fazla fidan diktik. Avrupa’da en fazla ağaç dikilen ülke konumundayız, dünyada ise en fazla ağaç dikilen dördüncü ülkeyiz. Yürek parçalayan yaz yangınlarına müdahale etmek için insan gücümüzü, makinelerimizi ve teknolojimizi önemli ölçüde artırdık. Ormanlandırma projelerimizle ormanlarımızın kalitesini ve miktarını artırdık ve artırmaya devam edeceğiz. Tarım, ormancılık, su koruma ve hayvancılık alanında karnemizin başarılarla dolu olduğunu görüyoruz, çok şükür. Ülkem adına bu başarılara büyük katkı sağlayan tüm çiftçilerimize ve üreticilerimize teşekkür ediyor, emeklerinin boşa gitmemesini Allah’tan niyaz ediyorum. ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4. Tarım Orman Şûrası’nın ülke ve millet için hayırlara vesile olmasını diledi.